0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Čo je Kanabinol – CBN? ( C21H30O2 )

Čo je Kanabinol – CBN?  ( C21H30O2 )
Pred 3 rokmi 15869 Pozretia Žiadne komentáre

Kanabinol (CBN) je neenzymatický tetrahydrokanabinol oxidačný produkt (THC), ktorý sa vyskytuje v sušených a starších surovinách konopných rastlín.

CBN bol prvý fytokanabinoid, ktorý prvýkrát pomenoval už koncom 19. storočia v roku 1896 v Cambridge výskumník Wood a jeho skupina. Začiatkom 30-tých rokov výskumník Robert S. Cahn objasnil molekulárnu štruktúru CBN a o necelé desaťročie neskôr, v roku 1940 R. Adams v Spojených štátoch a Lord Todd v Spojenom kráľovstve, prvýkrát dosiahli chemickú syntézu CBN.

Hoci v roku 2005 bolo uvedených len sedem derivátov kanabinolu, zoznam zlúčenín CBN bol aktualizovaný a v súčasnosti má 11 rôznych fytokanabinoidov, z ktorých majú všetky aromatický kruh CBN.

Koncentrácia CBN v konopných produktoch závisí od ich veku a podmienok skladovania. Je to relatívne nevýznamná zložka čerstvého konope, pretože je produktom oxidácie THC. Je slabý čiastočný agonista receptora CB1 a CB2, ktorý vykazuje účinok 10% v porovnaní s THC. Má potenciálne terapeutické využitie pri liečbe ochorení, pri ktorých kanabinoidné receptory majú zvýšenú expresiu. Na rozdiel od iných kanabinoidov, CBN nevzniká priamo z kanabigerolu (CBG), čo naznačuje inú cestu jeho biosyntézy.

CBN je vedľajší produkt THC a pôvodne sa predpokladalo, že je zodpovedný za omamné účinky kanabisu predtým, ako vedci objavili THC a oboznámili sa s jeho euforickými vlastnosťami. CBN je známi ako „ospalý“ kanabinoid. Kvôli neoficiálnym dôkazom a niektorým výskumným zisteniam naznačujúcim, že má sedatívne účinky.

Odkiaľ pochádza kanabinol?

CBN pochádza z kyseliny kanabigerolovej (CBGA), základnej zlúčeniny, z ktorej pochádzajú iné kanabinoidy. CBGA, prvý kanabinoid, ktorý sa tvorí v rastlinách kanabisu, sa nakoniec rozčlení enzýmami na kyselinu kanabidiolovú (CBDA), kyselinu tetrahydrokanabinolovú (THCA) a kyselinu kanabichroménovú (CBCA), ktoré sa potom prevedú na aktívne kanabinoidy, CBD, THC a CBC.

CBN sa vytvára v dôsledku postupného rozkladu THC v priebehu času alebo pri vystavení vzduchu a svetlu. Ako kanabis kvety, ktoré sú s vysokým obsahom THC starnú, zlúčeniny THC nájdené v rastline začnú degradovať do CBN. CBN sa môže vyrábať aj z THC, ktorá už bola extrahovaná z kanabisu.

Z tohto dôvodu sa CBN nachádza v živej pestovanej rastline konope alebo surovom kanabise, ktorý bol čerstvo zozbieraný relatívne málo, ak vôbec nejaký je. CBN je namiesto toho zvyčajne prítomná vo vyšších množstvách u starších kanabisov. To tiež znamená, že kanabisové produkty vyrobené z konope, ktoré prirodzene obsahujú len stopové hladiny THC, budú mať veľmi málo CBN.

Výhody CBN

Rovnako ako všetky kanabinoidy, CBN vyvoláva jeho účinky interakciou s endokanabinoidným systémom tela , prirodzene sa vyskytujúcou signalizačnú sieť zodpovednou za udržiavanie funkcií v homeostáze a optimálny chod.

Po objavení CBN sa predpokladalo, že je neaktívnou zložkou konope, ale zistilo sa, že má mnoho liečivých vlastností, najmä kvôli jeho pôsobeniu na kanabinoidné receptory (CB). Predpokladá sa, že po absorbovaní v tele a doručení do krvného obehu sa CBN primárne viaže s kanabinoidmi 2 receptorov kanabinoidného systému (CB2), ale zdá sa, že CBN sa tiež viaže a aktivuje s receptory kanabinoidného systému (CB1), ako to robí THC, a môže dokonca zvýšiť euforické účinky THC.

Zdá sa, že CBN tiež pôsobí ako agonista receptorov; TRPV-2 ( tepelný aktivovaný termoreceptor ) s potenciálom na liečbu popálenín, proteínu zodpovedného za reguláciu radu biologických systémov v tele, ako sú telesné pocity a reakcie na environmentálne podnety. CBN stimuluje nábor spiacich mezenchymálnych kmeňových buniek (MSCs) v kostnej dreni, čo naznačuje podporu tvorby kostí a inhibuje proteín rezistencie voči rakovine prsníka, hoci len vo veľmi vysokých koncentráciách.

Cieľom pre všetky kanabinoidy v ich interakcii s endokanabinoidným systémom tela je obnoviť a udržať rovnováhu. Prostredníctvom interakcie s kanabinoidovými receptormi. CBN posiela chemické správy medzi nervovými bunkami a ovplyvňuje uvoľňovanie neurotransmiterov a hormónov s cieľom udržať telo v najlepšom výkone.

CBN tiež pravdepodobne pracuje v synergii s inými kanabinoidmi a zlúčeninami pochádzajúcimi z kanabisu na zvýšenie prirodzených wellness výhod kanabisu. Táto teória sa označuje ako "sprievodný účinok" a opisuje, ako celé spektrum kanabinoidov, terpény, flavonoidova iných prírodných zlúčenín, ktoré sa nachádzajú v rastline konope, spolupracujú pri interakcii s telom.

Účinky CBN

CBN sa vo všeobecnosti považuje za netoxické, čo znamená, že kanabinoid vo väčšine prípadov nespôsobí euforické účinky. Štúdie naznačujú, že CBN interaguje má viac psychoaktívnych vlastností ako CBD, ale veľmi málo v porovnaní s vlastnosťami THC.

CBN je všeobecne známa neoficiálne ako super sedatívum a niektoré skoré dôkazy tieto účinky podporujú.

Vzhľadom na vyššie opísanú biologickú aktivitu má kanabinol (CBN) rôzne terapeutické použitie pri liečbe mnohých ochorení.

Stimulácia chuti do jedla– V štúdii v roku 2012 vedci zistili, že CBN stimuluje chuť do jedla u pacientov s anorexiou a u pacientov, ktorých strata chuti do jedla je spôsobená základnými ochoreniami, ako je depresia, liečba rakoviny, Alzheimerová choroba a AIDS.

Antibiotikum – Infekcie stafylokokmi rezistentnými na meticilín (MRSA) sa stali veľmi vážnou výzvou pre výskumníkov na celom svete, ktorí sa snažia nájsť sľubnú alternatívu k liečbe infekcií týmito baktériami rezistentnými voči antibiotikám. Zistilo sa, že CBN spolu s CBG a CBD sú účinné proti infekciám MRSA rezistentným voči antibiotikám a preto sa potenciálne používajú, na liečbu života ohrozujúcich infekcií.

Potenciálny liek na Amyotrofickú laterálnu sklerózu (ALS)– V štúdii v roku 2005 sa zistilo, že CBN oneskorila nástup symptómov u myší geneticky naprogramovaných na vývoj zvieracej verzie ALS a Lou Gehrigovej choroby. Tieto zistenia naznačujú, že CBN môže účinne zmierniť symptómy u pacientov trpiacich degeneratívnym ochorením motorických neurónov.

Úľava od bolesti– Podľa štúdie uverejnenej v roku 2002 má CBN silný analgetický účinok. JE zaujímavé, že CBN a THC boli jediné kanabinoidy, ktoré zmiernili bolesť uvoľnením endorfínov a uvoľnením krvných ciev, čo naznačuje, že existuje súvislosť medzi týmito mechanizmami a aktivitou CB receptora.

Antiasmatický účinok– Štúdia vykonaná v roku 2003 ukázala, že CBN zastavila alergickú astmu u myší, možno kvôli jej silným protizápalovým vlastnostiam. Štúdia naznačuje, že kanabinoidy to urobili podporou imunitného systému hlodavcov a znížením zápalu spojeného s astmatickým záchvatom.

Sedatívny– CBN pôsobí na CNS podobne ako THC, ale oveľa menej. Výskum však naznačuje, že CBN Môže byť najviac sedatívum zo všetkých kanabinoidov, čo poskytuje sľubný nástroj pri liečbe úzkosti a ochorení súvisiacich so stresom.

Potenciálny liek na Glaukóm– Spolu s THC sa preukázalo, že CBN účinne znižuje vnútroočný tlak, čo vedie k strate zraku u pacientov trpiacich glaukómom, možno uvoľnením periférneho obehového systému a znížením srdcovej frekvencie u pacientov.

CBN výskum je stále veľmi obmedzený a na potvrdenie jeho prínosov je potrebných viac štúdií. Pokiaľ ide o terapeutické prínosy CBN, existujú skôr štúdie spájajúce zlúčeninu s rôznymi potenciálnymi terapeutickými použitiami, ako sú :

  • silné analgetické účinky
  • antiepileptické účinky
  • účinnosť proti infekciám rezistentným voči antibiotikám
  • silné antibakteriálne účinky
  • zmierňovanie príznakov degeneratívnych motorických neuralgií
  • predlžuje dobu spánku a zlepšuje jeho kvalitu, pri insomnií
  • protizápalové a antioxidačné účinky
  • imunosupresívne účinky
  • stimulácia rasu kostí a urýchľuje regeneráciu svalov
  • znižuje bolesť a zmierňuje zápalové procesy v tele

https://endoca.com/pl/co-to-jest-cbn