0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Copaifera officinalis oleoresin | Copaiba oil

Copaifera officinalis oleoresin | Copaiba oil
Pred 4 rokmi 12054 Pozretia Žiadne komentáre

Copaiba stromy sú značne rozvetvené a rastú od 15-30 m výšky. Produkujú veľa malých bielych kvetov. Existuje 35 druhov Copaifera, nájdené hlavne v tropickej Južnej Amerike (najmä v Brazílii, Argentíne, Bolívii, Guyane, Kolumbii, Peru a Venezuele). Niekoľko rôznych druhov sa používa ako tradičné lieky.

Časť stromu, ktorá sa často používa ako liečivo je oleoresín ( olejová živica ), ktorý sa hromadí v dutinách v kmeňi stromu. Získava sa vyvŕtaním otvorov do dreva kmeňa a zberom živice, ktorá kvapká von, podobne ako zber javorového sirupu. Jeden strom copaiba môže poskytnúť až 40 litrov olejovej živice ročne, čo z neho robí udržateľný zdroj dažďového pralesa, ktorý možno zozbierať bez toho, aby sa zničil strom alebo les, v ktorom rastie. Živica pri zbere je bezfarebná a riedka, pri kontakte so vzduchom tmavne a hustne. Komerčne predávané živice sú husté, číre kvapaliny, s farbou, ktorá sa líši od svetlo žltej až zlatej svetlohnedej. Živica obsahuje až 15% prchavých olejov; zostávajúci podiel sú živice a kyseliny.

Tradičné použitie: Copaiba živica bola prvýkrát zaznamenaná v európskej medicíne v roku 1625 (priniesli ju späť z Nového sveta jezuitovia a volali ju jezuitský balzam) a bol používaný pri liečbe chronickej cystitídy, bronchitíde, chronickej hnačke, a ako lokálny prípravok na hemoroidy. V Spojených štátoch, to bol oficiálny liek v USA Pharmacopeia 1820 - 1910.

Známy etnobotanista a autor Mark Plotkin uvádza, že olej copaiba bol použitý v Spojených štátoch ako dezinfekčný prostriedok, diuretikum, preháňadlo a stimulant-okrem toho, že sa používal aj v kozmetike a mydlách. Encyklopédia bežných prírodných zložiek uvádza, že copaiba má diuretický, antibakteriálny, protizápalový, dezinfekčný a stimulačný účinok.

Na Rio Solimoes v severozápadnej Amazónii, copaiba živica sa používa lokálne u domorodých kmeňov ako liečiteľ rán, zastaviť krvácanie, pre kožné vredy a lupienku, a na liečbu kvapavky. Liečitelia a curanderos v Amazónii dnes používajú copaiba živicu pre všetky typy bolesti, pre kožné poruchy a uhryznutie hmyzom, a zápaly.

V brazílskych systémoch bylinnej medicíny sa živica používa ako silné antiseptikum a vysokoúčinný prostriedok pre dýchacie cesty (vrátane bronchitídy a sinusitídy), ako protizápalové a antiseptikum pre močové cesty (pre cystitídu, močový mechúr a infekcie obličiek), ako lokálne protizápalové činidlo pre všetky typy kožných problémov. Copaiba živica sa predáva v gélových kapsulách v obchodoch a lekárňach v Brazílii a odporúča sa pre všetky typy vnútorného zápalu, žalúdočných vredov a rakoviny.

Jedno z najpopulárnejších použití živice v Brazílii je ako antiseptické kloktadlo pri bolesti v krku a angíne (15 kvapiek živice v teplej vode). V peruánskej tradičnej medicíne sa tri alebo štyri kvapky živice zmiešajú s lyžicou medu a užívajú sa ako prírodný liek na bolesť hrdla. V peruánskej bylinnej medicíne sa používa na zníženie zápalu a zvýšenie močenia a pri liečbe inkontinencie, močových problémov, žalúdočných vredov, syfilisu, tetanuse, bronchitíde, herpesoch, pleuróze, tuberkulóze a krvácaní.

Tradičná príprava: V Južnej Amerike, 5-15 kvapiek oleoresínu v šálke horúcej vody sa zvyčajne užíva 2-3 krát denne. Aplikuje sa priamo na kožu pre kožné problémy a rany (bežne sa pripravuje s 1 dielom copaiba živice na 4 diely nosného oleja). Ako masážny olej pre bolestivé alebo zapálené svaly a kĺby - zvyčajne v kombinácii s iným olejom (jedna časť copaiba na desať dielov oleja). Pri plesni nechtov a rakovine kože sa živica aplikuje v plnej sile priamo na postihnutú oblasť bez toho, aby sa zriedila v inom oleji.

https://rain-tree.com/copaiba.htm#.V5-P77grLIV