0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

CROTON LECHLERI / DRAČIA KRV

CROTON LECHLERI / DRAČIA KRV
Pred 5 rokmi 33714 Pozretia Žiadne komentáre

Rodina: Euphorbiaceae
Rod: Croton
Druhy: lechleri, salutaris, palanostigma
Synonymá: Croton draco
Bežné názvy: Sangre de drago, sangre de drago, dragon’s blood, drago, sangue de drago, sangue de agua

Použitá časť: živica / miazga

Pozitívne pôsobí :

  • baktérie, huby, vírusy, plesne, parazity, zápaly
  • hojenie rán ( pri rezných poraneniach sa odporúča nanášať priamo na ranu ), zastavuje krvácanie, popáleniny, po extrakcii zubov
  • pohybový aparát, svaly, šľachy, zápaly ( na fyzickej úrovni ), zlomeniny, reumatizmus
  • ochrana ženských orgánov - vaginitída ( zápal pošvy ), vaginálne infekcie, vaginálny výtok
  • nervové ukončenia - CNS ( protizápalový proces cez nervy )
  • paradentózu, krvácanie ďasien, afty, čistenie krvi
  • zmierňuje svrbenie
  • zastavuje mutácie ( nádory, rakovinové bunky )
  • antifungálna - účinný proti rozmnožovaniu húb (kvasiniek, plesní) , antiseptická - účinný proti ničeniu choroboplodných mikroorganizmov najmä na koži a sliznici, antivírusová, antihemoragická (znižuje krvácanie)
  • vredy žalúdka, ulcerózna kolitída ( zápalové ochorenie hrubého čreva ), dyzentériu ( zápalové ochorenie čreva ) a hnačku, poruchy trávenia
  • pri uštipnutí hmyzom, jedovatý brečtan a iné svrbiace alebo alergické kožné reakcie
  • herpes vírusy , kožné huby, vyrážky a dermatitídu

Vlastnosti / akcie dokumentované výskumom:
antibakteriálne, antidysenterické, antifungálne, antihemoragické (znižuje krvácanie), antileukemické, antioxidačné, antiseptické, protinádorové, antivírusové, neurasténiové (zmierňujú bolesti nervov)

Ďalšie vlastnosti / akcie dokumentované tradičným použitím:
analgetikum (prostriedok na zmiernenie bolesti), protirakovinový, protinádorový, krvný čistiaci prostriedok

Upozornenia: Červená živica znečisťuje oblečenie / tkaninu trvalo.

Tradičná príprava: Na vonkajšie použitie sa živica používa niekoľkokrát denne. Na postihnuté miesto a nechá sa vysušiť. Upozorňujeme, že živica je červená! Bude dočasne škvrna na pokožke červeno-hnedá (ktorá sa umyje), pozor môže natrvalo znečistiť oblečenie. Premiešaním živice v dlani, alebo priamo tam, kde sa nanáša, zahustíme živicu na tenkú svetlejšiu farbu, ktorá pomáha vytvoriť druhú pokožku na povrchu rany alebo vyrážky a znižuje farbenie.

Kontraindikácie: Nie sú hlásené.

Liekové interakcie: Nie sú hlásené.

Dávkovanie :

Interne : 3 x denne 5 kvapiek ( vyššie dávkovanie a dávkovanie u detí po konzultácii s výrobcom )

Externe : použiť na postihnuté miesta : 2 x denne

Sangre de drago je stredne veľký až veľký strom, ktorý rastie od 10-20 m vysoko v hornatej oblasti Amazonky Peru, Ekvádoru a Kolumbie. Hoci vysoký, kmeň má zvyčajne priemer menej ako 30 cm a je pokrytý hladkou, škvrnitou kôrou. Má veľké, jasne zelené listy v tvare srdca a jedinečné, zelené a biele kvety na dlhých stonkách. Jeho peruánske meno, sangre de drago, znamená "krv draka" (v španielčine). V Ekvádore sa nazýva sangre de drago (čo znamená "krv draka"). Keď je kmeň stromu odrezaný alebo zranený, tmavočervená hustá živica vytečie, ako keby strom krvácal - podľa toho získal aj miestne meno. Rod Croton je veľký, s 750 druhmi stromov a kríkov rozdelených v tropických a subtropických oblastiach oboch hemisfér. Crotons sú bohaté na aktívne alkaloidy a niekoľko druhov sú dobre známe liečivé rastliny používané ako preháňadlá a toniká.

Sangre de drago je červená šťava alebo latex (a tiež jeho kôra) má dlhú históriu. Domorodci ju používajú v dažďovom pralese a v Južnej Amerike. Najstaršia písomná zmienka pochádza z roku 1600, kedy španielsky prírodovedec a prieskumník P. Bernabé Cobo zistil, že liečivá sila miazgy bola všeobecne známa v celých domorodých kmeňoch Mexika, Peru a Ekvádoru. Po stáročia bola živica nanášaná na rany, aby sa zastavilo krvácanie, urýchlilo hojenie rán, chránili zranenia pred infekciou. Živica rýchlo schne a tvorí bariéru, podobne ako "druhá koža". Používa sa externe domorodé kmene a miestni ľudia v Peru na rany, zlomeniny a hemoroidy, vnútorne na črevné a žalúdočné vredy a ako sprcha na vaginálny výtok. Ďalšie domorodé použitia zahŕňajú liečbu črevných horúčok a zápalových alebo infikovaných ďasien, vo vaginálnych kúpeľoch pred pôrodom a po pôrode, pri krvácaní po pôrode a pri kožných ochoreniach.

Sangre de drago živica a kôra sa v súčasnosti používajú v tradičnej medicíne v Južnej Amerike rovnako ako pôvodné. V peruánskej bylinnej medicíne sa odporúča na krvácanie, ako antiseptické vaginálne sprchy a lokálne na liečenie rany. Používa sa tiež vnútorne na vredy v ústach, hrdlo, črevá a žalúdok; ako antivirotika pri vírusoch horných dýchacích ciest, žalúdočné vírusy a HIV; vnútorne aj zvonka na rakovinu a lokálne na kožné ochorenia, uhryznutie hmyzom a bodnutie. V brazílskej tradičnej medicíne sa v súčasnosti používa živica na rany, krvácanie, hnačku, vredy v ústach a ako všeobecné tonikum.

BIOLOGICKÉ ČINNOSTI A KLINICKÝ VÝSKUM

Účinok hojenia rán sangre de drago bola prvýkrát spojená s taspín alkaloidom v roku 1989. Niekoľko neskorších štúdií sa sústredilo aj na hojivé a protinádorové vlastnosti taspínu. Lignan-dimetyl-edrusín bol izolovaný vedcami v roku 1993 a preukázalo sa, že hrá ústrednú úlohu v efektívnom liečení sangre de drago. Táto belgická štúdia odhalila, že surová živica stimulovala kontrakciu rán, pomáhala pri tvorbe kôry / chrastí na mieste rany, regenerovala pleť rýchlejšie a pomáhala pri tvorbe nového kolagénu. Dr. Duke uviedol , že je štyrikrát účinnejšia pri hojení rán a tvorbe kolagénu (a vyliečili rany o 10 až 20 krát rýchlejšie ako keby ste nepoužili nič).

Belgickí vedci tiež zistili, že v tejto štúdii bola účinná proti vírusu herpes. V roku 1994 boli nájdené ďalšie fytochemikálie, vrátane fenolových zlúčenín, proantokyanidínov a diterpénov, ktoré vykazovali silnú antibakteriálnu aktivitu (proti E. coli a Bacillus subtilis ), ako aj hojenie rán. Ďalšia štúdia dokumentovala antioxidačné účinky sangre de drago a výskumníci v Kanade dokumentovali svoje antifungálne vlastnosti. Ďalšie dôležité tradičné použitie živice bolo potvrdené klinickým výskumom v štúdii z roku 2000 zameranej na hodnotenie jeho gastrointestinálnych účinkov. Výskumníci dospeli k záveru, že "Sangre de drago je silná, nízko nákladová liečba gastrointestinálnych vredov a ťažkostí prostredníctvom antimikrobiálnych, protizápalových a senzorických aferentných závislostí". V roku 2002 títo vedci uviedli, že sangre de drago dokazuje in vitro účinok proti rakovine žalúdka a bunkám rakoviny hrubého čreva. V roku 2003 talianski výskumníci uviedli, že živica inhibovala rast bunkovej línie ľudskej myogénnej leukémie.

Výťažky zo sangre de drago preukázali antivírusovú aktivitu proti chrípke, parainfluenzii, vírusom I a II vírusu herpes simplex a hepatitíde A a B. Protivírusové a protihnačkové vlastnosti sangre de drago sa dostali do pozornosti farmaceutického priemyslu počas posledných 10 rokov. Americká farmaceutická spoločnosť podala patenty na tri farmaceutické prípravky, ktoré obsahujú antivírusové zložky a nové chemikálie (skupina rastlinných flavonoidov nazvaných SP-303), extrahovaných z kôry a živice zo sangre de drago. Ich patentované liečivá zahŕňajú orálny produkt na liečenie respiračných vírusových infekcií, topický antivírusový liek na liečenie herpesu a perorálny prípravok na liečbu pretrvávajúcich hnačiek. Tieto produkty boli predmetom rôznych klinických štúdií na ľuďoch. Hoci imunomodulačné účinky sangre de drago ešte neboli predmetom cieleného výskumu, niektorí vedci sa domnievajú, že protizápalové, antimikrobiálne a antioxidačné aktivity môžu poskytnúť aj nešpecifické účinky na zlepšenie imunity.

Neskôr sa uskutočnilo niekoľko vedeckých testov na vlastnom výrobku sangre de drago (vyrobenom ako kožný balzam), ktorý bol tiež založený na tradičnom použití. Ohlásili, že v laboratóriu na kontrolu škodcov sa pred liečbou placebom uprednostnil balzam sangre de drago, aby sa uľahčilo svrbenie, bolesť, nepríjemné pocity, opuch a sčervenanie ako odpoveď na osi, mravce, komáre, včely, odreniny a alergické reakcie rastlín (jedovatý brečtan a ďalšie). Pacienti uviedli úľavu počas niekoľkých minút a poskytli úľavu od bolesti a zmiernili symptómy (svrbenie a opuch) . Tieto hlásené účinky u ľudí, , viedli k záveru, že sangre de drago zabraňuje pocitu bolesti blokovaním aktivácie nervových vlákien, ktoré prenášajú signály bolesti do mozgu a tiež blokuje odpoveď tkaniva na chemickú látku uvoľnenú nervami, ktoré podporujú zápal.

BEŽNÉ PRAKTICKÉ POUŽITIE

Aplikovať priamo na postihnutú oblasť, je užitočné pre všetky typy škrabancov, vonkajšie rany, uhryznutia , bodnutie, vyrážky a problémy s kožou, vrátane kožných a nechtových húb. Dr. James E. Williams, OMD, zhrnul veľa použitia sangre de drago zo strany prírodných lekárov,

"Existuja široká škála potenciálnych aplikácií sangre de drago, vrátane širokospektrálneho antidiareálneho činidla z dôvodov, ako sú vedľajšie účinky liekov, chemoterapia alebo radiačná liečba, mikrobiálne infekcie čriev, cestovateľská hnačka a vírus- ako je to v prípade AIDS, môže mať aj iné použitie pri gastrointestinálnych poruchách, ako je syndróm dráždivého čreva a ulceratívne ochorenia. Jeho cytotoxické účinky spôsobujú, že je to možné protinádorové činidlo a jeho cicatrizantné vlastnosti poskytujú potenciál hojenia rán. Okrem toho sa antimikrobiálne a anti- -zápalové účinky sangre de drago ho robia užitočnou zlúčeninou v klinickej liečbe chronických vírusových ochorení a ako prirodzené antibakteriálne činidlo. "

Navyše niekoľko zdravotníckych pracovníkov v USA poukazuje na výhody v používaní sangre de drago živice vnútorne pre diabetickú neuropatiu kvôli svojim predtým zdokumentovaným účinkom na nervové zakončenia, bolesť nervov a zápal nervov. Výhody boli tiež hlásené pri kožných vredoch súvisiacich s diabetom a vredy (topicky aplikované), ktoré sa odmietli liečiť inými metódami.

http://www.rain-tree.com/sangre.htm#.Wnb84nwiGUl