0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Meridián pľúc a hrubého čreva.

Meridián pľúc a hrubého čreva.
Pred 3 rokmi 37493 Pozretia Žiadne komentáre

Element kov

Ročné obdobie: jeseň

Farba: biela, fialová

Svetová strana: západ

Chuť: ostrá

Zmyslový orgán: nos

Pocit: smútok

Hlasový prejav: plač

Meridiány: pľúca a hrubé črevo

Denná doba: večer

Telesná tekutina: hlien

Meridián, ktorý spája dráhu: dýchania - trávenia - vylučovania

Pľúca pri nádychu sú riadené a podporované obličkami. Sú jediným orgánom, ktorý dokážeme ovplyvňovať svojou vôľou - zadržanie vzduchu a zabránenie výdychu.

Orgánové hodiny: v čase od 3.00h do 5.00h

Max. aktivita pľúc je približne o 4.00h (čas, kedy sa budia najčastejšie fajčiari, astmatici, ľudia, ktorí majú chronické ochorenia dýchacích ciest).

V tomto čase je najväčšia sexuálna aktivita mužov. Pokiaľ sa v tomto čase nebudíte a nemáte žiadne príznaky, pľúca a dýchací systém je v poriadku.

Pľúca - JIN:

Z hľadiska západnej medicíny sa pľúca označujú ako dýchací orgán, ktorého úlohou je dodávať kyslík do krvi, ktorý sa získava zo vzduchu a následného vylučovania dusíka. V čínskej medicíne pľúca regulujú interakciu medzi vnútorným a vonkajším svetom.

Na emocionálnej a duchovnej úrovni udržiavajú rovnováhu medzi "dávaním a prijímaním" a "izoláciou a uvoľnením". Ak došlo k porušeniu energie pľúc, tendencia silne dodržiavať disciplínu, pravidlá a silnú kontrolu nad emóciami. To robí telo tuhé a nepoddajné.

Hrubé črevo - JANG:

Podľa západnej medicíny je hrubé črevo tráviacim orgánom dlhým približne 1,50 m. Nestráviteľné časti potravy sa prepravujú z tenkého čreva do hrubého, kde sú cez stenu čreva zbavené tekutín a vylúčené z tela von. Podľa čínskej klasifikácie je hrubé črevo "zberač odpadu" zodpovedné za rozhodovanie čo je škodlivé a čo prospešné. Schopnosť rozlíšiť je veľmi dôležitá k nastaveniu určitého poriadku. Ak táto sila zlyhá, potom na fyzickej úrovni existujú príznaky, ako je bolesť brucha, kŕče, zápcha alebo hnačka. Na emocionálnej úrovni sa potom oslabenie prejavuje ako neschopnosť rozlišovať medzi dobrom a zlom a nedostatkom originality a kreativity.

Element kov v nedostatku

Fyzické príznaky:

upchatý nos, potravinové alergie, problémy s dýchaním, astma, chronicky suchá koža, tvorba materských znamienok a bradavíc, krehké, suché a mäkké nechty, kašeľ a kýchanie, záchvaty, chronické, stále sa vracajúce zažívacie problémy - zápcha, hnačka, bolesť brucha, oslabenie imunitného systému, prejavujúce sa častými chrípkami, prechladnutím a chronickou chrípkou.

Psychologické príznaky:

chronický strach, malicherné odcudzovanie a kritické postoje k druhým, neschopnosť odovzdať emócie, silné lipnutie na blízkych, precitlivenosť na kritiku zvonku, tendencia k trápeniu k veciam z minulosti, nedostatok inšpirácie a kreativity, strach z neúspechu, fóbie.

Element kov v prebytku :

Fyzické príznaky:

stuhnuté napäté svaly hlavne v oblasti krku, problémy s chrbticou a kĺbmi, náchylnosť na alergie, hlavne senná nádcha, alergické reakcie na plesne, chemikálie, zvieracie vlasy, zápaly dutín, bolesť hlavy v oblasti čela, polypy v nose, extrémne suchá pokožka, znížené potenie, problémy s dýchaním, akné, ekzém a lupienka.

Psychologické príznaky:

dominantná osobnosť, strach zo straty kontroly, problémy s konfliktmi a neporiadkom, tendencia robiť rýchle závery a veľká kritika, nedostatočná prispôsobivosť a kreativita.

Pľúca sú napojené na kožu. Koža je naše druhé pľúca. Je tiež v podstate dýchacím a vylučovacim orgánom. Póry sa otvárajú a zatvárajú, vylučujú pot - jedovaté látky a príjem kyslíka. Táto funkcia je kontrolovaná pľúcami a kvalita a čistota kože indikuje ich stav. Celkový stav kože (vlhkosť, čistota, póry) kožných ochorení odráža stav orgánov kovového prvku (pľúca, hrubé črevo). Napríklad ekzém, lupienka a neurodermatitída majú súvislosť s pľúcami alebo pečeňou, na rozdiel od akné, nečistosť kože je volanie o pomoc nášho hrubého čreva, ktorý má problémy s detoxikáciou. Práve pri spojení pľúc - kože, dochádza veľmi často k posunu v príznakoch. Astma nahrádza ekzém, alebo ekzém zmizne a začnú problémy s astmou.

Pľúca ovplyvňujú silu hlasu

Zvuk a sila hlasu sú dôležitými faktormi určujúcimi stav energie človeka pri diagnostikovaní v čínskej medicíne. Hlas má byť rovnako silný ako "zvuk zvonu". V starovekej Číne to bolo obvyklé pre armádu prísť pred bitkou pred vojakov a dokázať svoju odvahu. Predniesli prejav čo najhlasnejšie. Dôležitý nebol obsah prejavu, ale hlavne zvuk a sila hlasu.

Strava

Pri oslabovaní v oblasti elementu kov sa odporúča obmedziť spotrebu všetkých mliečnych výrobkov, pretože mlieko je jedným z častých potravinových alergénov. V ňom podporuje väčšiu produkciu hlienu, čo u ľudí s oslabenými pľúcami zhoršuje problémy s dýchaním. Okrem toho sa odporúča obmedziť silne korenené a mastné jedlá, vynechať sladké a studené jedlá, zvýšiť podiel vlákniny v strave prostredníctvom celozrného pečiva, ovocia a zeleniny, dodržiavať pitný režim (po horúcom lete necítime smäd na jeseň).

Element kov posilňujú :

  • Jedlá bielej farby - ryža, karfiol, petržlen, zeler, špargľa
  • Jedlá ostrej chuti - zázvor, klinček, chren, reďkovka, chilli, čierne korenie
  • V zime varená strava, v lete v surovom stave - bohatá na vlákniny zelenina a ovocie
  • Črevné prostredie je chránené - cesnakom, cibuľou a pórom
  • Psýllium, chlorela
  • Masáž, akupunktúra, akupresúra - dráha hrubého čreva a pľúc obličiek
  • Vyvážený pitný režim, bylinkové čaje a výživové doplnky - z našich produktov odporúčame balíček ktorý obsahuje:
  • Reflexná masáž dlaní rúk a nôh s dôrazom na hrubé črevo a pľúca
  • Múka s lepkom, častá konzumácia kysnutého cesta (prejedanie sa)
  • Strava bohatá na živočíšne tuky, smotanu, mlieko a cukry
  • Traumy, dlhodobý stres a psychické záťaže
  • Nedostatok vitamínu C a minerálov
  • Vedľajšie účinky liekov a antibiotík

VIREX - Palo Santo ( https://www.travnicek-produkty.sk/virex-palo-santo )

Dračia krv - Extra 100% ( 3 1 GRATIS ) - Dračia krv - tinktúry (travnicek-produkty.sk)

Dan Shen ( Šalvia červenokorenná ) (travnicek-produkty.sk)

Element kov poškodzuje:

Ak patríte medzi ľúdí, ktorí nedokážu dávať, resp. prijímať, príčinou môže byť oslabenie pľúc alebo hrubého čreva.

Čo je hrubé črevo?

Hrubé črevo je poslednou časťou tráviaceho systému. Meria asi 1,50m a jeho šírka je okolo 8cm. Má tvar trubice, ktorej steny nie sú príliš hrubé.Je rozdelenédo niekoľkých častí.Je to slepé črevo, vzostupný tračník, zostupný tračník, priečny tračník, esovitá kľučka (sigmoid), poslednou časťou je konečník, ktorý je vyústením hrubého čreva von z tela a plní funkciu vypudzovania výkalov.

Funkcia hrubého čreva.

1. Riadi prepravu kalov

Rozložené kašovité zvyšky stravy zostupujú z tenkého čreva do hrubého čreva, kde prebieha ďalšievstrebávanie, čím sa zahusťuje a tvorí stolica.Stolicou odchádza z tela premenená a zužitkovaná strava, ktorú už telo nepotrebuje a ani už nevie spracovať. Hrubé črevo je takzvaný "správcanad kanalizáciou", z ktorého odchádza to čo sa premenilo. Okrem hrubého čreva sa pľúca, podobne ako párovýorgán, podieľajú na vylučovanístolice. Keď črevo neprepravuje kal, tak ako by malo, dochádza napríklad k zápche, alebo naopak k hnačke, je počuť vrčanie a prichádzajú bolesti. Spojenie medzi hrubýmčrevoma pľúcami môže viesť napríklad k tomu, že pri nedostatočnej priechodnosti stolice existujú pocity dýchavičnosti v hrudníku, kašľa atď.

2. Riadi telesné tekutiny

Absorpcia v hrubom čreve sa vzťahuje hlavne na tekutiny, ktorých strata "takzvaným procesom sušenia" kašovitou hmotou strávenej stravy zahusťuje a transformuje sa na stolicu. Preto hrubé črevo ovplyvňuje aj stav tekutín v tele, a preto jeho ochorenia môžu viesť k narušeniu množstva, obehu a kvality telesných tekutín. Pri nedostatku energie nastáva v tomto orgáne chlad aprázdnota, hnačky a bolesti brucha. Pri nadbytku vzniká horúčava, dochádza k vysychaniu a nedostatočnej hydratácii a vzniká zápcha.

Aké sú ochorenia hrubého čreva?

Zápal slepého čreva- je to vlastne zápal výčnelku slepého čreva, ktorý sa nachádza v hornej časti hrubého čreva.

Hemoroidy - je to ochorenie poslednej časti hrubého čreva, konečníka. Okolo zvierača dochádza ku zväčšeniu a zdureniu žílneho pletenca. Hemoroidy môžu byť vnútorné aj vonkajšie. V niektorých prípadoch je časť čreva vysunutá. Problém vzniká hlavne s defekáciou, ktorá je veľmi bolestivá. V stolici sa objavuje jasne červená krv.

Syndróm dráždivého čreva - je to funkčná choroba. Pacient reaguje na najmenšie podnety s nepríjemným vrčaním v čreve, kŕče, nutkanie na stolicu, ktorá môže byť buď riedka, alebo naopak, veľmi hustá. Objavuje sa časté nadúvanie a veľmi nepríjemné pocity vo chvíľach, keď je to najmenej pohodlné.

Meteorizmus - nadúvanie je veľmi časté a nepopulárne. Je to nadmerná tvorba plynov v čreve, ktorá spôsobuje nadúvanie a bolesť brucha. Plyny buď odchádzajú sami, niekedy nekontrolovane a často, alebo sa hromadia v čreve.

Ulcerózna kolitída(idiopatická protokolitída) - Ide o chronické ochorenie sliznice hrubého čreva. Začína výhradne v konečníku. Je to zápalové ochorenie s výskytom vredov. Prejavuje sa podobným spôsobom ako Crohnova choroba - hnačkou, slabosťou, anorexiou. V stolicisa objavuje krv.

Crohnova choroba - ide o chronické zápalové ochorenie ktorejkoľvek časti tráviaceho systému. Najčastejšie sa však prejavuje v prechode tenkého a hrubého čreva, ale má tendenciu sa šíriť. Pri tomto ochorení vznikajú zápalové vredy, ktoré sa hoja jazvami, ktoré môžu v konečnom dôsledku zúžiť priechodnosť čriev. Je to neinfekčné ochorenie spôsobené kombináciou genetických predpokladov a vplyvu životného štýlu. Pacient má časté a silné hnačky, bolesti brucha, horúčku, prejavuje sa v nedostatku chuti do jedla, chudnutie, strata energie a zlá absorpcia živín.

Divertikulárne ochorenie- je charakterizované tvorbou výrastkov v hrubom čreve. Ide o prolaps sliznice, ktorý môže udržať stolicu a tým spôsobiť zápalové ochorenie. Ak sa ochorenie prejavuje, pacient môže trpieť kolikou, poruchou vyprázdňovania a zápalovými príznakmi.

Nádory - nádor môže byť benígny (nezhubný) alebo malígny (zhubný). Je to nepredvídateľné zvýšenie a množenie buniek. Benígne nádory v hrubom čreve zahŕňajú takzvané polypy. Nádory sa prejavujú nepravidelnosťami a zúžením pásu stolice, pacient cíti neúplné vyprázdňovanie. Svetlá alebo tmavá krv sa objaví v stolici, niekedy to nie je voľným okom viditeľné. Medzi ďalšie príznaky patria poruchy trávenia, nadúvanie, únava a nežiaduce chudnutie.

Choroby hrubého čreva by mohli zahŕňať infekčné ochorenia gastrointestinálneho traktu, ako je salmonelóza, úplavica, žltačka, týfus atď.