0Item(s)

V košíku nie sú žiadne položky.

Product was successfully added to your shopping cart.
Swipe to the left

Obličky - ako sa one starať

Obličky - ako sa one starať
Pred 5 rokmi 33812 Pozretia Žiadne komentáre

DOPRAJME IM DOSTATOK SPÁNKU

Podľa tradičnej čínskej medicíny zimným mesiacom vládne vodný element. December je o lymfatickom systéme, január o močovom mechúre a vo februári by sme sa mali viac zamerať na obličky.

Priebeh energie v našom tele sa počas dňa mení. „Ide o tzv. orgánové hodiny, v ktorých je denný cyklus rozdelený na dvanásť častí. Čínska medicína rozlišuje dvanásť pulzov, ktoré zodpovedajú dvanástim orgánom. Každý z týchto orgánov sa raz za 24 hodín dostane na dve hodiny do aktívnej činnosti a o dvanásť hodín na dve hodiny do útlmu,“ vysvetľuje bylinkár Jaroslav Trávnik.

Týchto dvanásť orgánov je spojených do šiestich dvojíc. Každá dvojica je tvorená jedným jinovým (plným) a jedným jangovým (dutým) orgánom. Tieto dva orgány, ktoré čínska medicína nazýva párové, sa vždy vzájomne ovplyvňujú silou jang a jin. Oba majú vzájomnú funkčnú súvislosť a ich aktívne hodiny nasledujú po sebe.

Čím sú obličky pre telo?

V dnešnej dobe je veľa alternatívnych možností, ktoré ľudia s obľubou skúšajú. Ak im terapeut povie, že majú energetický problém s obličkami, ich odpoveď je často: „Nikdy v živote som nemal problém s obličkami ". Pričom odpoveď by mala skôr znieť: „Z lekárskeho hľadiska mi nikdy nebolo diagnostikované žiadne ochorenie týkajúce sa obličiek ". Ak si uvedomíme, že obličky sú jedným z najdôležitejších orgánov v tele, začneme si ich viac chrániť a starať sa o ne. „Sú základom rovnováhy všetkých vnútorných orgánov, takže sú vlastne prameňom života. Okrem iného sa obličky podieľajú na filtrovaní krvi od močoviny a spolupodieľajú sa na regulácii tekutín a solí v organizme. Je to tak dôležitý orgán, že nám ho príroda nadelila dvakrát,“ vysvetľuje bylinkár Jaroslav Trávnik.

Ako zistíme, že s nimi nie je niečo v poriadku?

Ak nám klesne energetika obličiek, necítíme hneď chorobu tohoto orgánu. Začne sa však diať kopa iných vecí, ktoré bezprostredne k obličkám nepriradzujeme. Stav obličiek a močového mechúra má vplyv na vodné hospodárstvo v tele. „V čase oslabenia môže dôjsť k zadržiavaniu vody v tele. Najskôr opuchy môžeme pozorovať pri dlhom sedení a v okamžiku, keď sa začneme pohybovať, zmiznú. Dôjde k väčšiemu oslabeniu obličiek, opuchy začnú byť súčasťou nášho života, čo zároveň spôsobí nedostatok energie,“ podotýka Trávnik. Párovým orgánom obličiek je močový mechúr, takže ak nie sú v poriadku, môžeme pociťovať bolesti krížov. „Rovnako aj opakujúce sa angíny sú dôsledkom oslabenia močového mechúra a obličiek. Ďalej tu vieme priradiť bolesti kolien, päty - ostrohy, ale aj bolesť hlavy v stredovej časti,“ hovorí bylinkár.

3. Čo obličkám pomáha a čo škodí?

Ako sa správne starať o naše obličky? Určite aj tu je veľa rozporov medzi medicínou a alternatívou. Na čom sa určite zhodneme je, že viac počúvajme spoje telo. Veď kto nám vie viac povedať o našom tele ako my sami. Podľa Trávnika by sme mali viac spať: „Doprajme si dostatok spánku, nepreťažujme svoj organizmus. Nefajčme a nezaťažujme ich nadmerným množstvom alkoholu. Zamyslíme sa nad tým, čo jeme a doprajme si viac ovocia a zeleniny a menej ťažkých jedál. Pijme dostatok vody a obmedzme nadmerný príjem soli a cukru. Aspoň raz v roku ich podporme bylinami vo forme krémov a tinktúr. Dobrý je jarný detox, výber ktorého si dobre preverte.“

Kde a ako sa odzrkadlí slabá energetika obličiek

Obličky - močový mechúr - tukové tkanivo

Obličky spolu s močovým mechúrom a lymfatickým systémom majú za úlohu odvádzať splodiny z tela. Len čo dôjde k oslabeniu, telo začne byť viacej zanesené, začne horšie regenerovať a splodiny sa začnú v tele ukladať. V prvej fáze ich neukladá do dôležitých orgánov ,ale vyberie si oblasti menej dôležité. Jedným takým miestom je tukové tkanivo. To je najväčším úložiskom toxínov v tele. Nedá sa samozrejme jednoznačne povedať že obezita je zapríčinená oslabením vodného hospodárstva. Veľkú úlohu tu hraje príjem a výdaj potravy, spôsob života a schopnosť spálenia tuku v tele. Preto ak začneme akýmkoľvek spôsobom spaľovať tukové tkanivo, mali by sme veľkú pozornosť zamerať na podporu funkcie obličiek, aby boli uvoľnené toxíny z tela odvedené.

Obličky - močový mechúr - minerálne hospodárstvo

Jednu z ďalších oblastí ovplyvňujúcu stav obličiek a močového mechúra je minerálne hospodárstvo. Minerály musíme do tela prijať, sami sa vyrobiť nedokážu. Takže keď dôjde k nerovnováhe v tejto oblasti, telo nemá silu bojovať s baktériami, vírusmi a začne sa znižovať pH, telo je prekyslené a v prípade núdze si začne brať minerály z kosti. Dochádza k odvápneniu a podobným onemocneniam. Je známa súvislosť medzi oslabením močového mechúra a vďaka oslabeniu minerálneho hospodárstva usadzovania piesku v žlčníku.

Obličky - močový mechúr - bolesti krížov

Aj bolesti chrbtice majú koreňovú príčinu v obličkách a močovom mechúre. Spôsobuje ich energetická dráha ( meridian ) ktorá prechádza popri chrbtice. Jej oslabenie ďalej spôsobuje blokáciu chrbtice, zatuhnutie svalov a spôsobuje bolesť.

Obličky - močový mechúr - hormonálny systém

Čo sa týka hormonálneho systému ,tu sa veľmi prejaví nevyrovnanosť minerálneho hospodárstva. Pankreas i štítna žľaza sú orgány, ktoré začnú strácať v okamžiku nedostatku minerálov v tele. Obe tieto orgány začnú nasávať toxíny. A postupne energetiky tiež oslabovať.

Obličky - močový mechúr - angíny

Aj opakujúce angíny sú dôsledkom oslabenia močového mechúra a obličiek. Mandle ako také sú priamo pod vplyvom vodného elementu.